Akıcı Bir Şekilde İngilizce Konuşmanın Anahtarı

İngilizce öğrenen kişilerin, bu öğrenme sürecinde en zayıf kaldıkları noktalardan birisi dilin akıcı ve kolay bir şekilde kullanımıdır. Bunun İngilizce karşılığı “fluency” dir.

Dilde akıcılık, dili doğal kullanmakla eş anlamlıdır. Karşınızdaki kişiye anlatmak istediklerinizi kolaylıkla anlatmak ve onun söylediklerini de kolaylıkla anlamak, dilin etkin kullanıldığının göstergesidir.

Akıcı bir dille konuşabilmek için “reading” yani okuma alıştırmaları tek başına yeterli değildir. Okulunuzdaki derslerin ve textbook’ların ingilizce olması ya da gramer kurallarını bilmeniz, dili akıcı bir şekilde kullanacağınız anlamına gelmez.

Dili akıcı kullanmanızı sağlayacak en etkin yöntem “listening” yani dinleme egsersizleridir. İngilizceyi çok iyi bir şekilde konuşabilmek için kulaklarınızı en etkin şekilde kullanmanız gereklidir. Yani dinlemelisiniz.

Peki ne tür bir dinleme metodunu takip etmeliyiz?

İzleyeceğimiz yol, anlaşılır ve tekrar edilebilir bir yöntem olmalıdır.

“Anlaşılır ve tekrar” edilebilir yöntem!

Peki bunun anlamı nedir?

Eğer dinlediğinizi anlamazsanız, öğrenemezsiniz. İşte bu nedenle ilk etapta İngilizce TV izlemek size yardımcı olmayacaktır. TV’lerdeki anlatım zor ve hızlıdır. Bu nedenle çok fazla bir şey anlamazsınız.

Yeterince açık: Anlamazsanız geliştiremezsiniz.

En iyi dinleme meteryalleri kolay ve anlaşılır olanlardır. Yıllarca anlamak için bin bir türlü zorluk çektiğimiz “listening” diyaloglarını dinleyip durduk. Sonuçta geldiğimiz noktada bunun bize çok da yararı olmadığını gördük. Eğer dinlediğimizin çoğunu anlamazsak, gelişimimiz da yavaş olur.

“Dinlediğini anlama”, formülümüzdeki birinci noktadır.

Anlamak da tek başına yeterli değildir. Anlamanın yanında çok fazla tekrar yapmak çok önemlidir. Bir kere dinlediğiniz bir kelimeyi muhtemelen unutursunuz. Beş kere dinlerseniz de muhtemelen unutursunuz!

Bir çok insan 30 kere duyduğu bir kelimeyi kolay kolay unutmaz. Bir kelimeyi bilmek ve hemen anlamak için, onu 50 ila 100 sefer arasında dinlemeliyiz!

Dili akıcı kullanmanın en önemli iki noktasından bahsetmiş olduk. Nedir bunlar: Kendinize kolay gelen dinleme parçalarını dinleyin ve gün içerisinde onları mümkün olduğunca tekrar etmeye çalışın.

Etkili Dinleme ve Mükemmel Konuşma

1. Daraltarak Dinleme

Buradan anlamamız gereken şudur: Aynı konu hakkında birden çok konuyu dinlemek. Bu yöntem, değişik konulardan oluşan çok fazla konu hakkında listening çalışması yapmaktan daha etkilidir. Birbirine benzer konuları dinleyen öğrencilerin, birbirinden farklı konular dinleyen öğrencilere göre daha hızlı ve daha iyi konuşurlar.

Örneğin, kendinize bir konuşmacı seçin ve o konuşmacının yaptığı konuşmaları, sesli kitapları ve yayınları dinleyin. Bu etkin bir yöntemdir. Çünkü bu konuşmacı konuşma sırasında çoğunlukla alışık olduğu kelimeleri ve gramer yapısını kullanacaktır. Bu konuşmacının konuşmalarını dinledikçe, otomatik olarak bazı kelimelerin çokça tekrarını dinlemiş olursunuz. Böylelikle de daha hızlı öğrenmiş olursunuz.

Örneğin bir kitabı okuyun, “audio book” u elinizde varsa dinleyin ve eğer filmi yapılmışsa filmini seyredin. Oyuncularla yapılmış röportajları izleyin. Bu şekilde bir çok kelime öğrenebilir ve konuşmanızıda hızlı bir şekilde geliştirmiş olursunuz.

2. Lintening ‘i zamana yayın

Gün içerisinde bir konuyu dinleme zamanını zamana yayın. 2 saatlik bir dinlemeyi tek seferde yapmak yerine bunu 30’ar dakikalık periyotlara bölüp gerçekleştirin.

3. Ipod ya da MP3 çalar kullanın

MP3 çalarınıza fazla sayıda dinleme parçası yükleyebilirsiniz. Böylelikle İngilizce derslerinizi istediğiniz yere taşımış olursunuz. MP3 çalarınızı yanınızda bulundurduğunuz sürece CD taşımanıza da gerek kalmaz. İnternetten İngilizce dinleme kayıtları bulup bunları da MP3 çalarınıza yükleyin. Örneğin dersler, hikayeler, TV programları, söyleşiler, sesli kitaplar. Basitçe ses dosyasını indirin, ipod’unuza atın ve nereye giderseniz gidin, İngilizce öğrenemye devam edin.

4. Filimler İngilizce öğrenmek için çok ideal meteryallerdir. Ama bu meteryali doğru kullanmamız gerekir. Filmi bütün olarak seyretmeyin çünkü pek fazla bir şey anlamaz ve öğrenmezsiniz. Şu yolu takip edin:

Filmin her hafta bir sahnesini izleyin (2-3 dakikalık sahneler) ve izlerken şu yolu takip edin.


a) Sahneyi ilk önce Türkçe alt yazılı olarak seyredin. Bu şekilde genel anlamıyla konuyu anlamış olursunuz.
b) İkinci olarak İngilizce alt yazılı olarak seyredin. Anlamını bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını bulun. Size yeni gelen cümleleri not edin.
c) Aynı sahneyi birkaç kez İngilizce alt yazılı olarak seyredin.
d) Sonra da aynı sahneyi birkaç kere de tamamen alt yazısız olarak seyredin.
e) a-d şıklarını bir hafta içinde hergün tekrar edin.

İkinci hafta diğer sahneye geçin ve tekrar edin. Bir filmi bitirmeniz çok zaman alacaktır ama sonuçta dinleme ve konuşma kabiliyetiniz çok hızlı gelişecektir.

Bu yöntem çok ama çok etkilidir. Kesinlikle kullanın!

5. Aynı anda dinlemek ve okumak çok etkin bir yoldur. Birşeyi dinlerken aynı zamanda onu okuyun. Bu sizin telaffuzunuzu geliştirecektir. Bu okuma ve dinleme işlemini birkaç kere yaptıktan sonra sadece dinleyin. İlk öncekine göre çok daha fazla şey anlayacaksınız.

Bu yöntemleri en az 6 ay uyguladıktan sonra İngilizce konuşmada kesinlikle sorun yaşamayacaksınız.